Κ. Μαυρίδης: Η ασφάλεια της Μεσογείου προϋποθέτει σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY 

Κ. Μαυρίδης: Η ασφάλεια της Μεσογείου προϋποθέτει σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στη συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και τον γεωπολιτικό ρόλο του Ισραήλ, στην 44η Διακοινοβουλευτική Συνεδρία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Κοινοβουλίου του Ισραήλ (Κνεσσέτ), υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο και μέλους της Αντιπροσωπείας για το Ισραήλ.


Συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής: 


«Τα ζητήματα ασφάλειας αποτελούν πρωτεύον θέμα επειδή αφορούν την ίδια την ύπαρξη μας στην περιοχή της Μεσογείου. Σε συνδυασμό με τις ανησυχίες του Ισραήλ, όπως εκφράστηκαν για το Ιράν, η επεκτατική συμπεριφορά, η παραβίαση του Διεθνές Δικαίου και της κυριαρχίας των κρατών της Μεσογείου, παραπέμπουν, ως κύρια πηγή προβλημάτων, στην Τουρκία. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία έστειλε για πρώτη φορά ένα τόσο δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: την επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Εναπόκειται πλέον στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αν θα συνταχθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους ευρωπαίους πολίτες που εκπροσωπούμε δημοκρατικά. Πάντως, η επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι τόσο ωμή που δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω αλλά θα αναδείξω μια παράμετρο που το Ισραήλ γνωρίζει καλά: οι παραστρατιωτικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις στην Μέση Ανατολή στηρίζονται πολιτικά και οικονομικά από το καθεστώς Ερντογάν, από την «Χαμάς» στην Γάζα μέχρι την λεγόμενη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» στην Αίγυπτο». 


Συνεχίζοντας, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία που μπορεί να υπάρξει μεταξύ των κρατών της Μεσογείου, αναδεικνύοντας ως παράδειγμα τη Συνθήκη Άνθρακα και Χάλυβα η οποία θέσπισε κοινούς κανόνες παραγωγής μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών την δεκαετία του 50, από την οποία οικοδομήθηκε η ΕΕ. «Σήμερα, το κοινό συμφέρον στην Μεσόγειο είναι η ενέργεια και πυρήνας των κοινών κανόνων πρέπει να αποτελούν ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της κυριαρχίας των κρατών. Με βάση αυτό, εισηγούμαι την συμπερίληψη αναφοράς στις κοινές μας δηλώσεις, που να καλούμε την Τουρκία, ως μέλος της Ένωσης για τη Μεσόγειο, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και την κυριαρχία όλων των κρατών της περιοχής» υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης. 


Οι δύο συμπρόεδροι, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, στήριξαν την εισήγηση του Κύπριου Ευρωβουλευτή.

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή 30.11.2020

Σχόλια